Susținătorii sănătății spun că raportul publicat in 2019 in revista medicala Reproductive Toxicology este cel mai recent exemplu de produse care au scapat de reglementarile legislative; produse destinate sănătății reproductive a femeilor, pe a caror importanta nu se pune accent adecvat de catre societate.

Cele mai multe scutece și tampoane sanitare conțin compuși organici volatili (COV) și ftalați.

Cu această expunere continuă și pe termen lung, o cantitate semnificativă din aceste substanțe chimice dăunătoare ar putea fi absorbită prin organele genitale, potrivit acestui studiu.

Studiul a fost incurajat de o investigație a instituțiilor de presă din Coreea de Sud în 2017, care au descoperit că noile tampoane igienice ar putea cauza probleme și nereguli menstruale și a fost extins in SUA și alte țări. Peste 15.000 de femei s-au plâns și s-au înscris într-un proces de acțiune colectivă care pretindea prejudiciu cauzat de absorbantele menstruale ale companiei Lillian. Tampoanele au fost scoase de pe piață. Femeile au acuzat erupții cutanate, infecții, menstruații neregulate și crampe grave.

Oamenii de știință și susținătorii sustin că investigatia dezvaluie existenta unei lacune în reglementarea legislativa a scutecelor pentru bebeluși și este emblematică pentru dificultatea istorică a societății noastre de a avea conversații productive despre sănătatea reproductivă a femeilor.

„Locația fizică a zonei expuse, rata mare de absorbție a substantelor chimice de catre organele genitale și perioada de expunere pe termen lung necesită o investigație amănunțită asupra impactului potențial al expunerii la COV și ftalați”, au scris autorii studiului.

Expunerea la COV crește riscul de: deteriorare a creierului, astm, dizabilități, anumite tipuri de cancer și buna funcționare a sistemului reproducător.

Ftalații, utilizați ca plastifianți în produse precum cosmetice, jucării, dispozitive medicale și alte materiale plastice, au fost legați de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv tulburări endocrine, impact asupra inimii și a sistemelor reproductive, diabet, unele tipuri de cancer și malformații congenitale.

Atât tampoanele igienice – tampoane absorbante purtate de femei în timpul menstruației – cât și scutecele sunt fabricate din plastic sintetic.

Oamenii de știință au testat cateva mărci de la fiecare produs pentru anumite COV – clorură de metilen, toluen și xilen – și patru tipuri de ftalați. Studiul nu denumește mărcile testate, dar produsele au fost colectate de pe piețele din Coreea, Japonia, Finlanda, Franța, Grecia și Statele Unite.

Pentru COV, cercetătorii au găsit clorură de metilen în două mărci de absorbante; toluen în nouă; și xilen în toate cele 11 mărci testate. În scutece, toate cele patru mărci testate au conținut toluen și xilen, niciuna nu conține clorură de metilen.

Pentru ftalați, cercetătorii au descoperit două tipuri de substanțe chimice în toate cele 11 mărci de tampoane sanitare testate. În scutece, toate cele patru mărci au conținut două tipuri de ftalați, iar un alt tip de ftalat a fost găsit într-o singură marcă. Produsele aveau niveluri semnificativ mai mari de ftalați decât cele care se găsesc în mod obișnuit în produsele din plastic.

Jay Ko CheMyong, autor principal al studiului, profesor și director de studii universitare la Departamentul Universității din Illinois la Colegiul de Medicină Veterinară din Urbana-Champaign, a declarat pentru siteul Environmental Health News că nu dorea ponegrirea mărcilor producatoare ci „dorea doar să furnizeze cifre obiective, ca om de stiinta.”

Alexandra Scranton – director de Știință și Cercetare pentru Vocile Femeilor pentru Pământ, care se concentrează pe vocile și rolurile femeilor în eliminarea substanțelor chimice toxice din produse – a subliniat existenta unor „diferențe majore între diferite mărci” când a fost vorba de nivelurile compușilor.

„A existat o diferență de aproape 6.000 de ori în nivelurile [de COV]”, a spus ea pentru EHN.  „Îți spune că există o varietate de moduri în care aceste tampoane sunt fabricate – nu este o contaminare generală necontrolată, se face ceva în mod intenționat” în timpul producției. Scranton nu a fost implicat în studiu.

Pentru ftalați, a existat o diferență de 130 de ori între cele mai ridicate niveluri din tampoane și cele mai scăzute.

CheMyong a spus că ftalați sunt folosiți pentru a înmuia materialele plastice, în timp ce VOC sunt folosiți ca agenți de dizolvare în fabricarea plasticului.

„Din păcate, acest lucru nu este surprinzător, dar este destul de îngrijorător, având în vedere contactul cu organele de reproducere”, a declarat pentru EHN dr. Leo Trasande, profesor la Departamentele de Pediatrie, Medicina Mediului și Sănătatea Populației de la Universitatea din New York.

„Realitatea aici este că acestea sunt mostre colectate foarte recent și, deși s-a pus accentul pe ftalați din jucării și pe contactul cu copiii prin gură, acest lucru ridică îngrijorări serioase și o necesitate de reglementare a acestor produse”, a spus el.

Trasande nu a fost implicat în studiu, dar este un lider renumit în sănătatea copiilor și tocmai a scris o carte, „Sicker, Fatter, Poorer”, despre amenințarea iminenta a substanțelor chimice care perturbă hormonii, cum ar fi ftalați. El a spus că puține studii au analizat expunerea sugarilor la aceste substanțe chimice, totuși, expunerea directă la organele genitale este îngrijorătoare, deoarece ftalații inhibă testosteronul, hormonul sexual masculin, iar expunerea prenatală a fost asociată cu dezvoltarea genitală anormală la băieți.

„Și aceste expuneri se produc intr-o perioada critică a dezvoltării genitale, precum și a altor organe”, a spus Trasande.

Susținătorii sănătății copiilor au cerut de ani de zile o reglementare mai strictă a scutecelor pentru copii, care nu sunt considerate dispozitive medicale de către FDA și, prin urmare, nu sunt obligate să treacă prin teste medicale pentru a-și dovedi siguranța.

„Asta este expunere cronică”

În ceea ce privește absorbantele, o problemă de sănătate este perioada mare de expunere, a declarat pentru EHN, Ami Zota, profesor asistent la Departamentul de Mediu și Sănătate Ocupațională de la Universitatea George Washington, Școala de Sănătate Publică Milken.

„Femeile folosesc aceste produse de la vârsta de 12 ani, poate mai tinere, și aproape până la 50 de ani – asta înseamnă patru decenii… o dată pe lună”, a spus Zota, care nu a fost implicată în studiu, dar a cărei cercetare se concentrează pe disparitățile sociale, expunerile de mediu și sănătatea reproductivă și cea a copiilor .

„Aceasta este expunerea cronică”, a adăugat ea.

Laura Strausfeld – co-fondatorul Period Equity, o organizație axată pe accesibilitatea, siguranța și disponibilitatea produselor menstruale – a declarat că există mai multe îngrijorări cu privire la compușii din tampoane, deoarece acestea sunt introduse în vagin. Strausfeld nu a fost implicata în studiu.

Dar, din ce în ce mai mult se concentrează pe ce tip de probleme de sanatate ar putea cauza tampoanele, a spus ea, deoarece „am ajuns să apreciem cu adevărat în ultimul deceniu că vaginul și organele genitale sunt foarte eficiente în absorbția” toxinelor.

Zota a spus, deși cercetarea încă nu este finalizata, este posibil să existe o absorbție mai mare prin vagin decât prin alte părți ale corpului, deoarece contaminanții ar putea calatori prin tractul reproducător.

Ea a subliniat in propria cercetare ca a găsit o asociere între utilizarea dusurilor vaginale și niveluri mai mari de ftalați.

Scranton a spus că o problemă principală pentru produsele menstruale pentru femei, la fel ca pentru scutece, este lipsa dezvăluirii ingredientelor.

Ea a subliniat, de asemenea, că studiile limitate din industrie, adesea nu iau în considerare volatilitatea substanțelor chimice și se uită doar la expunerea potențială din stratul superior al tampoanelor.

Lipsa cercetărilor și a conversațiilor despre efectele produselor menstruale asupra sănătății „este tabuul istoric și cultural în a vorbi despre vagin”, a spus Strausfeld.

Cu toate acestea, se pare că există o schimbare culturală. „Sunt din ce în ce mai multe proiecte de lege adoptate la nivel de stat și federal pentru a furniza provizii menstruale pentru femei care nu își permit sau sunt în închisoare sau la școală”, a spus ea. „În sfârșit începem să vorbim mai mult despre asta”.

Dar, adaugă ea, acest nou studiu ridică întrebarea: „La ce ar trebui să ne uităm la care nu ne-am uitat? Pare clar că companiile inovează în mod regulat noi produse pentru a le face mai absorbante și utilizând în mod flagrant materiale și noi plastice sintetice, de care trebuie să ne îngrijorăm”.

Avand dovezi concrete din cercetarile oamenilor de stiinta, putem lua decizii informate si avizate si putem alege produse care sa ne respecte sanatatea noastra si a copiilor nostri.

produse eco pentru copii si femei

Ne bucuram ca putem oferi alternative la produse care ar trebui sa ne vina in ajutor, nu sa ne cauzeze probleme. Pe scutece-bio.ro vei gasi produse din materiale pe baza de plante care au fost create cu transparenta, avand in minte protejarea sanatatii bebelusilor, a femeilor si a familiei precum si a planetei.

Alege brandul Eco by Naty, cu o expedienta vasta in crearea produselor de igiena ecologice, inca din 1994…si nu vei da gres.

Intra pe pagina magazinului nostru si alege produsele de care ai nevoie.

 

(articol preluat de pe enh.org si www.sciencedirect.com)