Impactul scutecelor de unica folosinta asupra mediului inconjurator a fost trecut cu vederea in ultimii ani in toata lumea, iar in tara noastra nimeni nici macar nu se gandeste la acest aspect atunci cand cumpara scutece de la cele mai renumite branduri din supermarketuri.

Insa in sfarsit surse obiective s-au pus de acord si au decretat ca scutecele obisnuite de unica folosinta sunt cea mai REA alegere pentru mediul inconjurator. Aceste surse obiective includ: Environment Canada, The Recycling Councils of Ontario and B.C., the BC Medical Association, The Society Promoting Environmental Conservation (SPEC), The World-wide Home Environmentalists’ Network(WHEN), The David Suzuki Foundation, guvernele provinciilor canadiene British Columbia si Manitoba, (ambele au introdus o eco taxa pentru scutecele de unica folosinta), precum si alte organizatii.(1)

De ce promoveaza aceste organizatii folosirea scutecelor ecologice in pofida celor de unica folosinta? Nu exista nici un interes financiar in aceasta problema. Sunt de fapt interesati in aflarea adevarului, Aceste grupuri sunt interesate in imbunatatirea calitatii mediului pentru toate vietuitoarele si pentru generatiile viitoare. Acesta este un tel foarte nobil, real si adevarat. De ce ne-ar induce in eroare sau ne-ar dezinforma?

Raspunsul: NU ar face asta!

Si atunci, de ce exista atata confuzie cu privire la aceasta problema? Pai, in 1989, ca raspuns al migratiei unei parti considerabile dintre consumatori catre produsele eco, Proctor & Gamble a decis sa lanseze o campanie de promovare internationala de milioane de dolari. Era conceputa pentru a umbri problema ecologica si a usura constiinta celor ce folosesc scutece de unica folosinta. Aceasta campanie s-a bucurat de un imens succes. Chiar daca P&G a fost gasita vinovata de promovare falsa si amagitoare(2), tot si-au recapatat cota de piata cu ajutorul consumatorilor dezinformati care au revenit la cumpararea scutecele de unica folosinta.

Apoi in 2010 s-a dezbatut din nou subiectul fierbinte al scutecelor de unica folosinta cand bebelusi in SUA au suferit arsuri sau iritatii severe dupa ce au purtat Pampers Dry Max Swaddlers and Cruisers produse de Proctor & Gamble. Aprox 4.700 de reclamatii au fost inregistrate la Protectia Consumatorului (CPSC) intre Aprilie si August 2010.  Ca parte a investigatiei CPSC, s-au revizuit date clinice si toxicologice din literatura medicala, precum si studii realizate de Procter & Gamble. In conferinta de presa din Sept 2010, CPSC a concluzionat: „Desi investigatia de pana acum nu a gasit nici o legatura intre scutece si reclamatiile primite, CPSC recunoaste totusi ingrijorarea exprimata de parinti. CPSC nu poate exclude ca ar putea exista o problema de sanatate pentru unii bebelusi, in special cei sensibili si pot suferi iritatii sau alte probleme ale pielii ca rezultat al contactului cu materiale din acest produs sau alte produse”.

Un studiu neverificat din 1978(3)a indicat ca desi scutecele de unica folosinta produc mai multe deseuri, totusi consuma mai putina apa decat scutecele lavabile, astfel incercand sa incline balanta in defavoarea scutecelor eco. Dar aceasta concluzie a studiului a fost defectuoasa fiind bazata pe erori matematice. Cu toate acestea si-a atins telul si multi au ajuns sa accepte concluziile originale ca fiind reale. Aceasta situatie a fost exacerbata prin preponderenta studiilor tactice finantate de companiile producatoare de scutece de unica folosinta si o simultana raritate a studiilor independente si a studiilor finantate de catre companiile producatoare de scutece ecologice.

Aceste studii finantate de companiile de scutece de unica folosinta sunt nenumarate, insa doua cele mai importante sunt dupa cum urmeaza:  Disposable Versus Reusable Diapers: Health, Environmental and Economic Comparisons by Arthur D. Little, Inc., Cambridge, MA, 1990; si Energy and Environmental Profile Analysis of Children’s Single Use and Cloth Diapers: Revised Report by Franklin Associates, Ltd., Kansas, 1992 (aceasta este aceeasi companie care a contribuit la studiul mai sus mentionat din 1978 si au mai editat si alte lucrari pe aceeasi tema in urmatorii ani.

Cat ce priveste celelalte studii cele mai populare sunt cele ale lui Lehrburger: Diapers in the Waste Stream: A Review of Waste Management and Public Policy Issues, December, 1988 si Diapers: Environmental Impacts and Lifecycle Analysis January, 1991, ambele de Carl Lehrburger, Jocelyn Mullen, & C. V. Jones; Energy Answers Corporation, Albany, NY, January, 1991.

Aceasta problema a dezinformarii se va agrava, intrucat companiile producatoare de scutece ecologice nu au fondurile marilor corporatii. Si daca nu au fonduri pentru a finanta propriile studii sau daca nu reusesc sa sensibilizeze publicul cu privire la problema ecologica pentru a incuraja studiile independente, atunci practic toate studiile vor fi finantate de catre companiile producatore de scutece de unica folosinta.

Va invitam sa cititi si articolul nostru despre motivul ecologic de a alege scutecele ecologice de la Naty unde vom detalia pe larg despre impactul asupra mediului si veti afla cum anume pericliteaza scutecele de unica folosinta sanatatea planetei noastre.

Despre produsele Naty gasiti mai multe detalii pe scutece-bio.ro

Pentru mai multe informatii va sugeram sa cititi:

1.Whitewash: Exposing the Health and Environmental Dangers of Women’s Sanitary products and Disposable Diapers by Liz Armstrong and Adrienne Scott.

2.Soap Opera – The Inside Story of Proctor & Gamble by Alecia Swasy of the Wall Street Journal (New release from Random House)

3.Study of Environmental Impacts of Selected Disposable Versus Reusable Products with Health Considerations (SW- 152c) by Robert Levesque, Richard O. Welch, Ron Fellman, Chuck Romine, Robert G. Hunt, Mary Simister, & Dan Keyes; U.S. Environmental Protection Agency, 1978

4. An Analysis of the Diaper Portion of SW-152c de NHUNG T. PHAM & ERIC W. BROWN

5. Diapers and the Environment de NHUNG T. PHAM & ERIC W. BROWN

6. Diapers in the Waste Stream: A Review of Waste Management and Public Policy Issues, December, 1988, Carl Lehrburger, Jocelyn Mullen, & C. V. Jones

7.Diapers: Environmental Impacts and Lifecycle Analysis January, 1991, Carl Lehrburger, Jocelyn Mullen, & C. V. Jones