Sindromul de șoc toxic (toxic shock sindrom TSS) este o afecțiune rară, dar gravă, cauzată de anumite tulpini de bacterii. Este adesea asociat cu utilizarea tampoanelor, dar poate afecta pe oricine. Prin răspândirea toxinelor în fluxul sanguin se provoacă leziuni severe ale organelor sau moartea. Cunoașterea semnelor de TSS și căutarea unui tratament prompt duce la cele mai bune rezultate.

Până în anii 1990, era cel mai frecvent asociat cu persoanele care foloseau tampoane super-absorbante în timpul menstruației.

Tampoane organice

Simptomele sindromului de șoc toxic

pot varia în funcție de tipul de bacterii care produc toxinele. Acestea pot include:

 • Febră ridicată brusc, frisoane, dureri de corp și alte simptome asemănătoare gripei.
 • Greață sau vărsături.
 • Diaree apoasă.
 • Erupție cutanată care seamănă cu o arsură solară gravă sau puncte roșii pe piele.
 • Amețeli sau leșin.
 • Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială).
 • Roșeață în ochi (conjunctivită) și în gât.
 • Descuamarea pielii de pe tălpi sau palme.

Când utilizați un tampon obisnuit, bacteriile Staphylococcus aureus (stafilococ) pot rămâne prinse în vagin și pot intra în uter prin colul uterin. Bacteriile pot crește pe tampoane, mai ales dacă acestea nu sunt schimbate suficient de des. Pe lângă aceasta, tampoanele obișnuite conțin chimicale care pot dăuna și mai mult sistemului de reproducere feminin. Bacteriile pot crește și dacă fluxul menstrual este ușor și folosești un tampon super-absorbant. Tampoanele pot provoca, de asemenea, tăieturi mici în vagin, iar bacteriile pot intra în sânge. Pe lângă bacterii, mai pot intra reziduri de clor sau dioxina, fibre sintetice, si alți compuși chimici.

Lăsarea unui tampon prea mult timp nu este singura modalitate de a dezvolta sindromul de șoc toxic. Experții medicali știu acum că orice rămâne în vagin mai mult decât timpul recomandat poate crește riscul de sindrom de șoc toxic. Aceasta includ contracepția, cum ar fi capacele cervicale, bureții sau diafragmele sau cupele menstruale (cupele folosite în timpul menstruației).

Sindromul de șoc toxic poate apărea atunci când bacteriile intră în răni deschise, tăieturi sau răni de pe corp. Aceasta poate fi de la o infecție a pielii, o intervenție chirurgicală, o naștere sau o sângerare nazală care necesită tifon împachetat pentru a o opri.

Deci, poate avea loc și la bărbați.

Puteți lua măsuri pentru a vă reduce riscul de sindrom de șoc toxic.

Unele dintre acestea includ:

 • Folosește absorbante bio în loc de tampoane în timpul menstruației sau evită să le folosești noaptea.
 • Trecerea de la tampoane la absorbante la două zile sau atunci când fluxul menstrual este cel mai intens poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului.
 • Schimbați tampoanele la fiecare patru până la opt ore. Dacă fluxul este puternic, tampoanele ar trebui schimbate mai des.
 • Utilizați un tampon cu cea mai mică absorbție necesară pentru fluxul dvs.
 • Nu utilizați tampoane când nu aveți menstruație.
 • Păstrați inciziile chirurgicale curate pentru a evita infecția. Consultați medicul dacă observați umflături neobișnuite, roșeață sau căldură în apropierea plăgii.
 • Urmați instrucțiunile atunci când utilizați contraceptive vaginale, cum ar fi bureți, capace sau diafragme.
 • Sindromul de șoc toxic este mai probabil să reapară la persoanele care l-au avut deja. Ar trebui să evitați să utilizați tampoane în timpul menstruației dacă v-ați recuperat după un caz de TSS.

Tampoanele organice de la Eco by Naty sunt din bumbac 100% organic și nu conțin nici un fel de chimicale. Sunt certificate de către cele mai riguroase instituții de control pana la nivel nanogram. Cu o experiență de 28 de ani în producerea scutecelor și absorbantelor ecologice, Eco by Naty este un lider de încredere pe piața mondială. Nu au avut niciodată nici un caz de Sindrom de Soc Toxic înregistrat.

Noi, la scutece-bio.ro va recomandăm cu încredere tampoanele noastre bio, 100% naturale, atunci când aveți nevoie de ele, dar ca și produse de uz general în timpul menstruației, vă oferim o gamă largă de absorbate organice, 100% naturale de asemenea.

Multă sănătate dragelor!