In data de 01 Februarie 2017, site-ul apc-romania.ro a publicat un articol preluat de la o revista franceza numita 60 millions de consommateurs cu titlul: 370.000 de bebeluși folosesc scutece îmbibate cu substanțe toxice! Revista 60 million de consommateurs a publicat rezultatele testelor facute pe 12 marci de scutece. Aceste teste s-au efectuat pentru a verifica existenta unor substante toxice “ce pot fi considerate un potential risc pentru sanatatea copiilor: alergeni, perturbari endocrine, substante cu potential cancerigen”.

Printre cele 12 marci testate, se regaseste si Naty.

Articolul scris pe apc-romania sustine ca in scutecele Naty s-au gasit cantitati infime, urme, de un COV sau compus organic volatil, si anume: naftalina. In schimb nu s-au detectat urme de pesticide, dioxina, HAP (Hidrocarburile aromatice policiclice), alergeni, metale grele, fenoli sau solventi reziduali.

Ca distribuitori ai produselor Naty in Romania si ca utilizatori ai acestor produse pentru ambii nostri copii, am fost foarte surprinsi de aceste rezultate si bineinteles ca am cerut imediat lamuriri. Cei de la Naty ne-au trimis imediat raspunsul lor oficial, explicatii ..

“1. Scopul articolului a fost de a analiza in profunzime (nivele foarte joase de detectie) pentru urme sau reziduuri pentru un numar foarte mare de chimicale. Nu vorbim despre ingrediente componente dar despre urme ramase in procesul de productie. Toate cele 12 produse analizate sunt 100% in conformitate cu legislatiile in vigoare. La acest punct, articolul induce in eroare pentru ca lasa sa se creada ca produsele nu sunt bune si asta nu este adevarat.

2. La scutecele Naty, revista a raportat existenta unor urme de naftalina (pe langa 100 de chimicale analizate) intr-unul din cele doua mostre analizate. Validitatea testului insusi poate fi contestata, deoarece 1- s-au gasit urme doar in unul din cele 2 mostre analizate desi se gaseau in acelasi pachet, 2-nivelul gasit este atat de redus si apropiat de instrumentul de masurare incat validitatea este contestabila si 3-produsele noastre se analizeaza in mod regulat de catre companii independente, externe iar rapoartele sunt 100% curate, putem oferi numarul companiei la cerere, pentru a va confirma acestea.

De aceea, am cerut revistei sa ne trimita intregul protocol de testare (atasata scrisoarea catre revista).

Pentru a fi clari:

Produsele Naty sunt curate si sigure pentru bebelusi!”

scutece naty marimea 2

Asadar,

Naty adauga naftalina in scutecele lor, sub orice forma?

NU. Naftalina sub nici o forma nu se regaseste in compozitia scutecelor si nici in procesul de productie.

Extras din raspunsul oficial: “Naty are o atentie deosebita in alegerea compozitiei scutecelor. Nu folosim compusi cancerigeni sau mutageni in manufacturarea scutecelor noastre (REACH /Annex XVII) si aplicam un principiu de precautie la moleculele suspecte a fi toxice. Naftalina nu este parte din produsele noastre.”

De ce este naftalina in produsele Naty? Este periculoasa?

rezultat teste scutece naty

Extras din raspunsul oficial de la producatorul Naty: “Nici o urma nu a fost detectata in controalele noastre stricte interne dupa cum dovedeste rezultatul testului efectuat in data de 10 Noiembrie 2016 (vezi atasat mai sus). Vom lua legatura cu revista pentru a intelege testele realizate si investigam cu fabricile noastre pentru a identifica posibila prezenta a urmelor acestei molecule in una din cele doua mostre analizate. Luam aceasta situatie foarte in serios.

Naty se straduieste de 24 de ani sa dezvolte cele mai bune scutece pentru natura si pentru bebelusi. Avem un procentaj de materiale brute regenerabile de peste 50% si suntem primii care folosesc o certificare independenta cum este cea de la AB Vincotte. Avem o politica de transparenta si oferim acces gratuit la toate certificarile noastre, pe site-ul Naty.com.

Impartasim parerea revistei ca este necesara dezvoltarea unor scutece a caror materiale care intra in contact cu pielea sa fie 100% din materiale naturale si regenerabile si lucram in mod activ la o noua generatie de scutece pe care planuim sa o lansam in 2017.”

Parerea scutece-bio.ro

60 million de consommateurs a scris in articolul lor ca: “Nivelele de COV raman foarte scazute in toate cazurile. Dar avand in vedere suspiciunea de toxicitate pe care o pot avea aceste molecule, prezenta lor nu este dorita nici sub forma de urma”. Suntem de acord cu aceasta afirmatie. Dar fiind obisnuiti cu cea mai buna calitate din partea Naty, ne-am intrebat ce anume inseamna “urma”?

Cand 60 millions de consommateurs a facut analiza, au gasit substanta la o rata de 0.04 mg/kg. Pentru a face o comparatie, cel mai strict nivel din Uniunea Europeana este pragul German care interzice prezenta COV in produse la o rata mai mare de 1 mg/kg. Deci rata gasita in scutece este de 25 de ori mai joasa decat pragul German.

Dar mai mult de atat, 60 millions de consommateurs a analizat doua mostre de scutece tocate (si nu doua mostre in conditii adevarate de folosinta) din acelasi pachet de scutece. Prima mostra a fost testata si au rezultat urmatoarele: nici o substanta din cele mentionate nu a fost detectata. La a doua mostra s-a gasit un continut de 0.04 mg COV/kg.

Zero riscuri nu exista, asta o stim toti, in ciuda seriozitatii si profesionalismului partenerilor nostri. Pe de alta parte, este esential sa fim atenti si vigilenti. Aceasta conditie este pentru scutece-bio.ro un criteriu esential in selectia partenerilor sai. In acest caz este 0.04 la mie dintr-un gram de naftalina in doar unul din cele doua mostre de scutece testate printre alte 100 de substante toxice …  Documentele trimise de catre producatorul Naty ne arata o rata negativa de substante toxice si mai ales ca ei executa teste regulate de calitate pentru a garanta siguranta produselor lor.

Aceste tipuri de teste sunt fundamentale pentru ca ridica standardele si forteaza producatorii sa fie si mai atenti. Alte doua marci testate, spre deosebire de Naty, aveau 2 sau 3 substante toxice, unele din care nu erau sub forma de urme si care sunt adaugate produsului de catre producator, cum ar fi HAP, care ar putea rezulta din petrolatum folosit ca lotiune hidratanta in unele scutece.

 

In ceea ce priveste articolul prelucrat de APC Romania, la o prima citire s-ar putea intelege ca acestia sunt cei care au realizat testele, desi acestea au fost preluate dupa cum am spus de revista franceza.

Dupa insiruirea informatiilor din articolul publicat de 60 millions de consommateurs, APC Romania trece la situatia scutecelor din Romania si detaliaza marcile de scutece ce se gasesc pe piata noastra, pentru ca apoi sa ne atraga atentia: “Un singur scutec, marca Pufies, ne-a atras atenţia în privinţa menţiunilor care au legătură cu aspectele ce ţin de siguranţa şi sănătatea bebeluşului. Pe ambalajul acestuia se găsesc următoarele menţiuni: nu conţine alergeni, nu conţine parfumuri sau loţiuni, nu conţine toxine, fără coloranţi toxici, nu conţine latex, nu conţine compuşi ai clorului şi a fost testat dermatologic. Celelalte mărci comercializate în România nu ne oferă asigurări în privinţa absenţei anumitor substanţe chimice în scutecele fabricate, acestea prezintă pe ambalaj doar menţiuni care au legătură cu „eficienţa” şi promovarea produsului respectiv.”

Acest lucru este complet fals, intrucat pe ambalajul scutecelor Naty se pot gasi informatii despre ingredientele acestora, si despre lipsa chimicalelor iar pe site-ul scutece-bio.ro sunt preluate certificatele de atestare pentru toate ingredientele folosite.

Naty se mandreste cu faptul ca este singurul brand de scutece eco care isi declara ingredientele si are o politica pentru transparenta.

In primul rand, scutecele Puffies nu au fost supuse nici unui test si nu aveau ce cauta in articol, poate doar ca o reclama mascata. Iar chiar de ar fi adevarat ca scutecele Naty ar contine o urma infima de naftalina, cu siguranta tot este mai sanatos decat un scutec obisnuit de unica folosinta, indiferent de marca.

Speram ca am fost in masura sa va asiguram de calitatea produselor de la Naty.

Vom fi atenti cu privire la aceasta situatie si va vom tine la curent cu orice informatii noi.

Multumim pentru increderea acordata scutece-bio.ro