Atunci cand parintii aleg un bax de scutece de pe rafturile din supermarketuri, cati dintre ei stiu de riscurile la care isi expun copii: cancer, astm, dereglari hormonale si altele. Dioxina, vopselele, parfumurile si ftalatii sunt cateva dintre ingredientele gasite de cercetatori in compozitia scutecelor chiar la cele mai renumite branduri folosite de milioane de parinti. S-a descoperit ca vopselele folosite la decorarea scutecelor sunt cauzatoare de iritatii de scutec. Din fericire, exista alternative mai sanatoase.

Dioxina este o categorie de produs cancerigen care nu este produs in mod intentionat ci apare ca subprodus al proceselor industriale cum ar fi albirea cu clor a pastei de lemn sau apare in urma proceselor naturale cum ar fi eruptia vulcanilor. Numele de dioxine se refera la sute de chimicale, dintre care aproximativ 30 sunt cele mai toxice. Cel mai toxic TCDD  a fost contaminantul renumitului Agent Orange care l-a facut atat de mortal. Sunt considerati poluanti peristenti deoarece, odata creati, raman in atmosfera o perioada lunga de timp fara a se descompune si raman de asemenea si in corpul uman o perioada mare de timp.

Nu exista dezbateri daca dioxinele sunt sau nu nocive. Sunt nocive. Punct. Dioxinele sunt cancerigeni atat de potenti incat sunt masurati ca parti ale unui trilion. Chiar si scutecele albite cu clor emit urme de dioxine, dar de ce sa risti chiar si atat atunci cand exista scutece ne-albite cu clor?

Pentru a intelege opinia stiintifica cu privire la problema dioxinei, cititi studiul acesta din 2002  care a testa 4 tpuri de scutece si tampoane. Studiul a gasit dioxine in toate mostrele produselor, desi cantitatile erau in concentratii reduse fata de cantitatea de dioxina din dieta unei persoane. In timp ce unii considera ca expunerea la o cantitate atat de mica de dioxine nu este ingrijoratoare, altii considera ca trebuie evitata expunerea chiar si atat.

Ftalatii, pe de alta parte, sunt clasificati ca si cauze ale dereglarilor endocrine. Aceasta inseamna ca imita hormoni umani si trimit semnale false corpului.

Ftalatii sunt chimicale care fac plasticul mai flexibil. In scutece, sunt folositi cel mai des in stratul exterior  care retine apa. Dupa cum noteaza si site-ul „Pediatrics”, aceste chimicale sunt nocive pentru sistemele endocrine si reproductive. Au gasit ca „ftalatii nu sunt legati in mod chimic de aceste produse, aceasta insemnand ca sunt emisi in aer in mod constant sau se dizolva in lichide, ducand la expunere prin ingerare, transfer prin piele si inhalare. Copii sunt vulnerabili in mod special la expunerea la ftalati datorita comportamentului de a duce mana la gurita, de a se juca pe podele, etc”

Un  studiu din 1999 a testat pe cobai emisiile de gaze provenite de la trei tipuri de scutece si a concluzionat, „unele tipuri de scutece de unica folosinta emit un amestec de chimicale care este toxic sistemului respirator. Scutecele de unica folosinta ar trebui considerate ca unul dintre factorii ce pot cauza sau exacerba problemele astmatice”.

Studiul a mai relevat si alte toxine gasite in emisiile cauzate de scutece, si anume: toluen, care slabeste sistemul central nervos, ethybenzen, un potetial cancerigen; dipenten, un iritant pentru piele si ochi si styren, care afecteaza sistemul nervos si respirator. Multe dintre aceste chimicale sunt folosite in mod obisnuit in fabricarea plasticelor sau altor produse industriale, astfel ca nu este de mirare sa le gasim in scutecele cu stratul extern din plastic.

Pentru a infrumuseta produsele, producatorii de scutece le decoreaza cu desene animate dragalase sau ursulti insa vopselele folosite sunt deseori cauza iritatiilor de scutec dupa cum raporteaza si medicii pediatri.  Unele vopsele contin chiar si metale grele – si metalele grele nu sunt ceva ce iti doresti in preajma copilului tau.

Unele scutece obisnuite de unica folosinta pot contine latex in compozitia lor iar unii copii au alergie sau sensibilitate la latex (cauciuc) astfel ca trebuie avut grija sa alegeti scutecele potrivite care sa nu ii declanseze alergia. Simptomele resimtite in cazul unei alergii la latex includ: ochi inlacrimati cu mancarime, respiratie suieratoare, urticarie, iritatie, mancarime, umflarea pielii, Aceste simptome sunt usor de confundat cu alte probleme medicale de aceea este bine sa consultati un specialist.

Sa trecem la Compusii Organostatici din scutece, mai precis: Tributiltin (TBT), Dibutiltin (DBT) si Dioctiltin (DOT). Conform unui raport din 2007 efectuat in UE (Risk and policy Analysts Limited, 2007), compusii organostatici au fost gasiti in compozitia scutecelor de unica folosinta. Compusii au fost folositi in procesul producerii anumitor forme de silicon care se folosesc in scutece. Au fost de asemenea gasiti si in producerea unor stabilizatori care la fel se regasesc in manufacturarea materialelor plastice din scutece. Acelasi raport sustine ca acesti compusi nu mai sunt folositi in mod intentionat in producerea scutecelor, dar tot se pot gasi in concentratii reduse, ca impuritati. Copiii sunt mai sensibili si gingasi si chimicalele periculoase pot periclita sanatata acestora daca sunt expusi zilnic la ele. Printre efecte asupra sanatatii s-au constatat: dereglari endocrine si probleme cu sistemul de reproducere.Conform Institutului American de Stiinte Biologice, TBT poate activa anumite gene ce declanseaza cresterea celulor grase cauzand obezitatea la oameni.

Studiul din 1999 (Anderson, 1999) a descoperit la unele branduri de scutece si alte chimicale care cauzeaza: ” velocitate redusa a fluxului de aer expirat, iritatii senzoriale si pulmonare…si efectele erau in general mai grave atunci cand existau expuneri repetate la aceste emisii.”

m-Xylene
p-Anisaldehyde
Isopropylbenzene
m-Methoxybenzaldehyde
Methyl cinnamate
1,3,5-Trimethylbenzene
Trichloroethylene
1-Methylcyclopentylamine
1,2,3-Trimethylcyclopentane

Alte materiale problematice:

Studiul The Alberta et. al listeaza urmatoarele chimicale gasite in scutecele de unica folosinta ca fiind asociate cu dermatita alergica de contact (iritatia pielii):

  • Mercaptobenzothiazole (cauciuc sintetic)
  • P-tert-butyl-phenol-formaldehyde rasina (lipici)
  • Cyclohexylthiophthalimide (gasita in cauciuc)

Alte scutece pretind a fi ecologice dar tot folosesc cantitati masive de materiale plastice pe baza de petrol. Stiam ca trebuie sa existe un mod mai bun de a produce scutece. De aceea am cautat sa aducem si in Romania scutecele cu adevarat eco, eliminand materialele ne-biodegradabile pe cat posibil, mentinand performanta si confortul.

Scutecele eco de la Naty sunt printre cele mai importante scutece de unica folosinta din lume. Nu contin ftalati, compusi organostanici (MBT, DBT, TBT), metale grele, TCF (fara clor),  H2CO  (formaldehida), colofoniu, coloranti azoici, PVC, si substante cunoscute ca daunatoare sanatatii sau mediului incojurator. Produsele Naty sunt certificate si nu contin ABSOLUT nici un compus alergenic sau substante iritante, sensibilizante, cancerigene sau mutagene.

Suntem mandri de scutecele noaste ECO si suntem singurul brand de scutece care isi declara ingredientele ECO. Va invitam pe site  https://scutece-bio.ro/ sa descoperiti mai multe despre scutecele eco de la Naty, alternativa naturala pentru sanatatea copilului tau!