Dupa cum in primul articol am expus motivatia din punctul de vedere al sanatatii pentru care scutecele eco sunt mai bune decat scutecele de unica folosinta, in partea aceasta a II-a vom vorbi despre motivatia ecologica a scutecelor de unica folosinta.

Biodegradabil?

scutece_plastic_biodegradabilDin start incepem cu putina cultura generala si anume: scutecele se prespune ca se biodegradeaza in 550 de ani…Este discutabil, intrucat materiile biodegradabile din scutece sunt de fapt doar celuloza si SAP-ul. Polietilena, poliesterul, elasticul, polipropilena nu. Plasticul a aparut doar de aproximativ 100 de ani, deci de fapt oamenii de stiinta nu stiu daca scutecele se vor descompune in 500 de ani sau 1500, pot doar sa presupuna.

Astfel ca milioane de tone de scutece ne-biodegradabile zac in gropile de gunoi pentru a putea fi admirate de toti urmasii nostri. Nu ne credeti? Sa facem un calcul. In medie, un bebe schimba 6-8 scutece pe zi, astfel ca copilasul tau va folosi intre 5.500-7.500 de scutece inainte de a folosi olita pe la 2.5 ani.

In 1988, peste 18 miliarde de scutece s-au  folosit doar in Statele Unite(1). Aceasta ar insemna, aducand calculul la zi, ca in Statele Unite se consuma in fiecare an aproximativ 27.4 miliarde de scutece de unica folosinta.

Scutecele de unica folosinta sunt in top pe locul trei din cele mai intalnite obiecte de la gropile de gunoi (2). Reprezintă aproximativ 4% din toate gunoaiele solide. Intr-o gospodarie ce are un copil in scutece, acestea reprezinta 50% din gunoiul acelei familii. Mai nou copiii folosesc și mai mulți ani scutece, ba au inceput si adultii cu incontinenta sa foloseasca tot scutece speciale de unica folosinta. Jumatate din persoanele inregistrate in azile de batrani folosesc scutece iar acestia nu au fost pana acum inregistrati in studiile referitoare la deseurile solide provenite din scutece de unica folosinta. (3)

Ce se intampla dupa ce scutecele pline de fecale ajung la groapa de gunoi?

scutece_groapa_gunoi

Din Evul Mediu nu s-au mai inregistrat atat de multe deseuri solide pe care le aruncam la gropile de gunoi. Nu exista o modalitate sigura de a elimina scutecele de unica folosinta. Aruncarea in WC constituie 95% din conductele infundate in SUA si creaza 43.000 de tone de sedimente pe an. Majoritatea oamenilor arunca scutecele murdare la gunoiul din gospodarie, de la spitale sau de pe strada. Aceasta adauga 42 milioane de kg de materii fecale (cifra pt Canada), pe an.

Deseurile sunt apoi aruncate in gropile de gunoi, inmultind virusi si bacterii. Aproape 100 de virusi pot supravietui in scutece murdare pana la 2 saptamani, inclusiv virusul activ al poliomelitei execrat de bebelusi recent vaccinati. Conform cu Environment Canada, odata ajunse in gropile de gunoi –  care nu sunt desemnate a manevra deseuri umane – scutecele de unica folosinta ameninta sanatatea gunoierilor, alimentarii cu apa si faunei noastre.

Bacterii periculoase se adauga celor deja existente in gropile de gunoi si creste pericolul ca aceste bacterii sa ajunga in stratul freatic si deci in apa ce apoi o folosim. Materiile fecale din groapa de gunoi nu dispar pur si simplu in pamant, ci raman in scutece. De aceea noi recomandam sa aruncati kaki la wc dupa ce bebelusul a defecat in scutecel, desi scutecele noastre sunt biodegradabile. Apa de ploaie duce din gropile de gunoi materie contaminata in stratul freatic, in izvoare, rauri si oceane si cauzeaza multe probleme.

La groapa de gunoi virusurile (enterovirusurile sau cele din vaccinuri) se inmultesc si se transmit usor in jur cu ajutorul insectelor, animalelor, oamenilor care au contact cu groapa de gunoi, dar si prin apa, pentru ca aceste virusuri ajung in stratul de apa freatica. Anual ajung la gropile de gunoi aproximativ 5 milioane de tone de excremente netratate (cifra doar pentru Statele Unite…) din cele aproximativ 2 miliarde de tone de scutece aruncate, care pot purta peste 100 de tipuri de enterovirusuri, plus virusul poliomielitei si virusul hepatic.

Cat ne costa?

Scutecele de unica folosinta reprezinta cea mai mare parte de deseuri nereciclabile din gunoiul unei gospodarii. Costa 50 milioane pe an pentru a intretine gropile de gunoi, monitoriza poluarea pentru a tine pasul cu valul de neoprit al scutecelor de unica folosinta.

In Toronto, spre exemplu, 43 de milioane de scutece de unica folosinta care cantaresc 5000 tone scot din buzunarele contribuabililor $500.000 pentru a fi manipulate.

In studiul din 1988, tot Lehrburger a calculat cat s-a platit anual in SUA pana în 1988 doar pentru a arunca scutecele de unica folosinta: aproape 300 milioane de dolari.

 Cu ce sunt diferite scutecele eco de la Naty de pampersii obisnuiti?scutece_ecologicescutece-naturalescutece-Naty_nealbite_clorscutece-Naty

Scutecele eco de unica folosinta de la Naty folosesc materiale regenerabile si biodegradabile. Pelicula exterioara care la pampersi este din plastic a fost inlocuita de catre Naty cu un material biodegradabil din amidon de porumb si fibra de celuloza, ambele materiale naturale. Acest material, fiind si impermeabil, totusi permite scutecului sa respire, rezultand intr-un scutecel mai aerisit, mai uscat si racoros si mai confortabil.

Stratul absorbant al scutecelor contine de asemenea si pulpa de lemn pufoasa biodegradabila ne-albita cu clor, amestecata cu o cantitate foarte mica de granule absorbante care sunt necesare pentru ca absorbtia scutecului sa fie cat mai performanta, reducand numarul de scutece schimbate.

Scopul nostru este sa folosim resurse regenerabile cat de des posibil concentrandu-ne totodata si pe performanta. Astazi, scutecele Naty sunt printre cele mai ecologice scutece de unica folosinta disponibile pe piata. Puteti citi mai multe despre caracteristicile scutecelelor de la Naty pe site-ul nostru: scutece-bio.ro/produsele-noastre si va invitam sa vedeti si certificatele de conformitate obtinute de catre producatorii Naty si furnizorii de materii prime ai acestora. Suntem mandri de scutecele noaste ECO si suntem singurul brand de scutece care isi declara ingredientele ECO: http://scutece-bio.ro/scutece

Cum puteti ajuta in a sensibiliza publicul privitor la problema ecologica a scutecelor?about-img-2

Stim ca sunteti un consumator informat si stim si cat de important este acest lucru. Primul pas deja l-ati facut, aflandu-va pe acest blog si citind acest articol. Ne mandrim cu produsele noastre eco si cu abilitatea de a oferi parintilor din Romania posibilitatea de a folosi produse ecologice fara a renunta la performanta.

Dar nu am putea face aceasta fara ajutorul dvs. Asa ca, in primul rand va multumim pentru ca sunteti un consumator informat. Pentru ca va pasa de mediul inconjurator. Pentru ca va pasa de Naty. Oameni ca dvs sunt cei care ajuta scutece-bio.ro si producatorii Naty sa creasca.

Cei de la Naty nu cheltuie milioane de dolari pe campanii de marketing. Prefera sa isi cheltuie fondurile pe cercetare si dezvoltare pentru a imbunatatii continuu liniile de produse ecologice. De aceea, si noi ne bazam mult pe promovare prin recomandare, prin viu-grai sau „word-of-mouth”.

Daca doriti sa ajutati, aici sunt cateva lucruri simple pe care le puteti face:

  • Scrieti despre noi pe blogul dvs sau prin comentarii la alte bloguri.
  • Comentati pe pagina noastra de Facebook: Scutece-Bio.ro sau adaugati-ne ca prieten cu ScuteceBio
  • Comentati pe blogul Scutece bio – Pasi de bebelus in lumea eco.
  • Puneti un link catre noi pe site-ul dvs.
  • Spuneti prietenilor dvs despre noi
  • Spuneti familiei despre noi
  • Cumparati produsele noastre.

Stim ca produsele ecologice sunt doar un mic pas catre un viitor mai „verde”. Dar credem ca orice efort cat de mic conteaza. Puteti face multe. Putem face multe impreuna. Asa ca haideti sa facem noi diferenta. Indiferent cat de mica sau mare.

 

Pentru mai multe detalii cititi si:

1. Lehrburger, Carl. 1988. Diapers in the Waste Stream: A review of waste management and public policy issues. 1988. Sheffield, MA: self-published.
2. Link, Ann. Disposable nappies: a case study in waste prevention. April 2003. Women’s Environmental Network.
3.Conform cu National Association for Continence – “Bladder and Bowel Health”: http://www.nafc.org/bladder-bowel-health/