Ingrijire feminina organica, tampoane si absorbante 100% naturale

Având în vedere scandalul care dospește din SUA și Franța cu privire la ingredientele din produsele de îngrijire feminină , precum și informarea si conștientizarea crescândă despre substanțele chimice canceroase și hormonale care afectează femeile, tampoanele și absorbantele sunt un subiect fierbinte

[9], [14].
După mulți ani, disputa despre produsele de îngrijire pentru femei este adusă in prim plan, iar vocile femeilor sunt ascultate pentru prima dată. Femeile nu numai că învață și recunosc impactul pe care aceste produse îl au asupra sănătății lor, ci și asupra mediului [17], [22].

Impactul verde

Să începem prin revizuirea impactului pe care produsele de îngrijire feminină il au asupra mediului. O femeie obișnuită folosește cel putin 300 de tampoane pe an, si aproximativ cinci kilograme de gunoi constituit din absorbante [17], pe an. Ținând cont de asta, o femeie, pe parcursul vietii, poate folosi până la 11.000 de tampoane sau 250 kg de absorbante[22]! Astăzi, din păcate, majoritatea tampoanelor și absorbantelor sunt fabricate din plastice pe bază de petrol, astfel încât nu se vor biodegrada niciodată. [2]. În plus, aceste numere nu iau în considerare absorbantele zilnice, sau alte produse utilizate de femei pe parcursul ciclului menstrual.

Impactul asupra sănătății

Cu toate acestea, la fel de important precum impactul asupra mediului, este și impactul asupra sănătății femeilor. Mai sus am menționat materialele plastice pe bază de petrol; atunci când o femeie folosește un tampon sau un absorbant, asta înseamnă că aplică un produs plastic pe bază de petrol în/pe cea mai absorbantă și sensibilă parte a corpului. [23]. În plus, majoritatea produselor de îngrijire feminină conțin agenți tensioactivi, adezivi și aditivi, care sunt albiți cu clor, creând la rândul lor urme de dioxină [10]. Aceste urme de dioxină, chiar si mici, sunt canceroase și pot duce la alte probleme de sănătate periculoase, cum ar fi endometrioza [19]. Problemele cauzate de endometrioză pot varia de la menstruații dureroase, până la infertilitate [15]. În timp ce știința cu privire la efectele complete ale dioxinei asupra corpului femeilor s-a stabilit pe deplin, încă se fac cercetări suplimentare pe această temă [2], [7].

În ultimii patruzeci de ani au existat mai multe studii aprofundate privind efectele diverselor substanțe chimice asupra hormonilor femeilor și asupra sănătății [5] , [16], [23]. Începând cu anii 1980, au fost publicate numeroase studii, care arată o legătură puternică între tampoane, respectiv absorbante, ce conțin ingrediente precum parfumuri / culori artificiale, poliester, polietilenă (PET), polipropilena, propilenglicol (PEG), și tulburarea menstruală, cancer, infertilitate [5], [6], [15]. Tampoanele, în special, provoacă iritații, deoarece majoritatea conțin fibre sintetice, care se pot lipi de peretele vaginal, cauzând infecții grave sau alte complicații de sănătate [4], [10], [13].

Impactul hormonal

Majoritatea tampoanelor și absorbantelor conțin substanțe chimice hormonale, iar acestea afectează drastic organismul [1], [15]. Uneori, companiile producătoare de tampoane nici nu sunt conștiente de ceea ce conțin produsele lor, deoarece substanțele chimice pot intra în ele, în alte etape ale procesului de fabricație. Să luăm bumbacul, spre exemplu, care este prezent în majoritatea produselor de îngrijire feminină; cel mai probabil pesticide și alți aditivi au fost folosite în timpul creșterii, recoltării sau a procesului de creare a lui [11]. Pesticidele utilizate pe plantele de bumbac non-organic, se descompun în estrogen sintetic [4], ceea ce suprimă progesteronul și, la expuneri prelungite, pot duce la probleme de fertilitate [8].

Una dintre cele mai grave infecții pe care tampoanele o pot provoca este Sindromul de Soc Toxic sau, pe scurt, TSS [10], [13]. Inițial simptomele se pot manifesta sub forma de gripă, cu febră ridicată, frisoane, dureri de cap, amețeli, dar pot evolua în vărsături, diaree, erupții cutanate, albirea ochilor sau înroșirea buzelor, iar în cazuri extreme pot cauza moartea [1], [18]. TSS este cauzată de micro rupturi ale peretelui vaginal și de o infecție bacteriană. Având în vedere substanțele chimice discutate mai sus, care pot fi în tampoanele non-organice, acestea sunt acum toate în corpul dvs., care le poate tolera în doze mici, dar nu și în cazul unei expuneri pe termen lung sau la nivelurile descoperite de anumite studii [5] , [ 14], [18], [23]. În cazurile în care o persoană este mai sensibilă, sau chiar alergică, reacțiile sunt mai severe [2], [3], [13].

Tampoane, absorbante pentru mentruație sau absorbante zilnice de la Naty, naturale și ecologice puteți găsi bineințeles chiar aici la scutece-bio.ro.